HAGLUND DEFORMİTESİ

Haglund deformitesi topuğun arkasındaki kemiğin büyümesidir. Kemik büyümesi ayakkabıya sürtündüğünde aşil tendonunun yanındaki yumuşak dokular tahriş olur. Bu çoğunlukla ağrılı bursit denilen (kemik ve tendon arasındaki sıvı dolu kese) iltihaplanmaya yol açar.
NEDENLERİ
Haglund deformitesi çoğunlukla ‘ayakkabı vurması’ olarak adlandırılır. Aslında arkası sert olan herhangi bir ayakkabı tahrişe neden olabilir. Bazı açılardan kalıtım Haglund deformitesinde önemli rol oynar. Kalıtımsal ayak yapıları kişinin bu durumu geliştirmesine yatkın olur;
- Yüksek kemerli ayakkabı
- Gergin aşil tendonu
- Topuğun dışına doğru yürüme eğilimi
Haglund deformitesi bir ya da her iki bacakta ortaya çıkabilir. Bu belirtiler aşağıdakileri kapsar:
- Topuğun arkasında gözle görülür bir vurma
- Aşil tendonunun topuğa tutunduğu yerde ağrı
- Topuğun arka tarafında şişlik
- İltihaplanmış doku çevresinde kızarıklık
TEŞHİS
Hastanın belirtilerini değerlendirdikten sonra, doktor ayağı muayene eder. Buna ek olarak, topuk kemiğinin yapısını değerlendirmede cerraha yardımcı olması için röntgen çektirilir.
AMELİYATSIZ TEDAVİ
Haglund deformitesinin ameliyatsız tedavisinde bursanın iltihaplanmasını azaltmak amaçlanır. Bu yaklaşımlar ağrıyı ve iltihaplanmayı çözerken kemik çıkıntısını küçültmezler. Ameliyatsız tedavi bir ya da daha fazlasını içerir:
- Medikasyon: Nonsteroidal antiinflammatuar ilaçlar ağrıyı ve iltihabı azaltmak için önerilebilir.
- Buz: Şişmeyi azaltmak için, ciltle buz arasına ince bir havlu yerleştirerek iltihaplı bölgeye buz paketi uygulayın. Buza 20dk uygulayın ve tekrar uygulamak için en az 40 dk bekleyin.
- Egzersizler: Esneme hareketleri Aşil tendonu üzerindeki gerginliği rahatlatmaya yardımcı olur. Bu egzersizler özellikle sıkı topuk kayışına sahip hastalar için önemlidir.
- Topuk yükseltme: Yüksek kemerli hastalar ayakkabının içine yerleştirilen topuk yükselticilerinin topuk üzerindeki baskıyı azalttıklarını göreceklerdir.
- Topuk pedleri: Ayakkabının içine yerleştirilen pedler topuğa destek olarak yürürken oluşan tahrişi azaltır.
- Ayakkabı modifikasyonları: Arkası olmayan ya da arkası yumuşak ayakkabılar tahrişten kaçınmaya ya da tahrişi en aza indirmeye yardımcı olur.
- Fiziksel tedavi: Ultrasound gibi fizik tedavi şekilleri iltihabın azalmasına yardım edebilir.
- Ortotik aletler: Yaygın ayak kemeri desteği ayağın hareketini kontrol eder.
- İmmobilizasyon Bazı vakalarda alçı gerekebilir.
CERRAHİ MÜDAHALE NEZAMAN GEREKİR?
Ameliyatsız tedavi ağrının yeterince hafiflemesini sağlayamazsa ameliyat gerekebilir. Cerrah sizin vakanıza en uygun prosedüre karar verecektir. Cerrahi tedavinin ardından cerrahınızın yönergelerini takip etmek önemlidir.
ÖNLEME
Haglund deformitesinin tekrar oluşumu aşağıdakilerle önlenebilir:
- Uygun ayakkabıyı giymek; topuk arkası sert ayakkabılardan kaçının.
- Ayak kemeri desteği ya da ortotik aletler kullanın.
- Aşil tendonunun gerilmesini önlemek için esneme hareketleri yapın.
- Yokuşta ve sert yüzeylerde koşmaktan kaçının.