TOTAL DİZ PROTEZİ AMELİYATLARI Diz ekleminde, ileri dereceye ulaşmış kireçlenmeler diz protezi cerrahisi ile tedavi edilir. Diz kireçlenmesinin ilk safhalarında,…
TOTAL KALÇA PROTEZİ AMELİYATLARI Kalça Protezi Ameliyatı genellikle 5 gereksinimle yapılır ; 1.Kalça Kireçlenmesi; Kalça kireçlenmesi, hastalığın başından itibaren kişinin…
HALLUX VALGUS DEFORMİTESİ (Başparmak Kemik Çıkıntısı) Hallux Valgus, başparmağın yanındaki yumru olarak tanımlanır, ayağın ön tarafındaki kemik iskeletindeki değişiklikleri yansıtır.…
Kırık tedavileri, Ortopedi ve Travmatoloji alanında en hızlı gelişen teknolojilerin ve yeni tekniklerin sıklıkla uygulandığı bir alandır. Özellikle son on…
KALÇA PROTEZİ CERRAHİ PROSEDÜRÜ Kalça protezi genelde 5 gereksinimle yapılır; 1. Kalça Kireçlenmesi; Kalça kireçlenmesi, hastalığın başından itibaren kişinin hayat kalitesini…
Ayakların basarken düz karşıya bakması gerekirken, içe bakması durumudur. İçe basmanın bir çok değişik nedeni olabilir. Küçük çocuklarda ve bebeklerde görülme olasılığı sıktır. Aynı zamanda “pigeon toes” (güvercin yürüyüşü) diye de adlandırılır:
2 yaşından küçük çocuklarda neden yüksek olasılıkla tibial intorsiyondur (kaval kemiğinin içe dönük olması) bu durum bebeğin anne rahmi içindeki pozisyonundan ileri gelir.
2 yaşından büyük çocuklarda ise en sık neden uyluk kemiğinin içe dönüklüğüdür (femoral anteversiyon fazlalığı).
Uyluk kemiği kalça seviyesinden içe dönüktür. Bu durum dizlerin ayakların ve ayak parmaklarının hep beraber içi göstermesine sebep olur. Bu çocuklarda bacaklarını çaprazlayıp altına alarak oturma sık görülür (“W” oturuşu).
Bir diğer içe basma nedeni ayağın ön kısmının içe dönmesidir Bu durum genelde doğuşta görülen anomalidir.
Çocuğunuz yürürken veya adım atarken ayaklarının içi göstermesi durumunda bir Pediatrik Ortopedi Uzmanına başvurmanız gerekmektedir. Genellikle muayene ile, bazen de görüntüleme yöntemleri yardımı ile kolaylıkla tanı konabilir.
Genellikle tedavi gerekli değildir, içe basma zamanla kendiliğinden düzelebilir. 2 yaş altındaki çocuklarda çocuk ayağa kalktığında ve yürümeye başlayınca durum düzelir. 2 yaş üstü çocuklarda tedavi, çocuğun bacaklarını çapraz yaparak oturmasına engel olmaktır. Çocuklar okul çağına geldiklerinde ve zamanlarının büyük çoğunluğunu sandalyede normal pozisyonda oturarak geçirdiklerinde bu durum düzelir.
Ayakların içe dönmesinden kaynaklanan “Metatarsus adduktus” diye adlandırılan rahatsızlık da tıpkı doğuştan çarpık ayak gibi hayatın ilk yıllarında alçı ile daha sonra ise ameliyat ile düzeltilebilir.