BUNYONET – TERZİ BUNYONU
Bunyonet, diğer bir tabirle Terzi Bunyonu, küçük parmak tabanında, beşinci metatarsal kemiğin prominansıdır. Metatarsallar ayağın beş uzun kemiğidir. Terzinin bunyonunu oluşturan prominans, kemiğin en uç noktası yani parmakla birleştiği yerde, metatarsal kemiğin ‘tepesinde’ ortaya çıkar. Bunyonet, ayağın iç tarafında oluşan bunyonlar kadar yaygın değildir fakat belirtileri ve nedenleri birbirine benzer.
Neden Terzi Bunyonu Adını Alır? Deformite, adını yüzyıllar öncesinde terziler bütün gün bağdaş kurarak ve ayaklarının dış yüzeylerini yere sürterek oturduklarından almıştır. Bu sürekli sürtünme küçük parmağın tabanında ağrılı yumruya sebep olur.
NEDENLERİ
Terzi bunyonu sıklıkla ayağın kalıtımsal kusurlu mekanik yapısından kaynaklanır. Bu vakalarda, ayaktaki kemik iskeletinde değişimler oluşur, genişlemenin ilerlemesi şeklinde sonuçlanır. Beşinci metatarsal kemik dışarı doğru çıkıntı yapmaya başlar, küçük parmak ise içeri doğru bükülür. Bu değişim, ayakkabı ne zaman baskı uygularsa rahatsızlık verici hale gelen bir yumru oluşturur.
Yani en basit tanımla Bunyonet; beşinci metatarsal kemiğin tepesindeki kemik çıkıntısı(kemik fazlalığı)dır.
Sebebe bakılmaksızın, terzi bunyonunun belirtileri baskı ve sürtünmeye yol açan dar burunlu ayakkabılar giyildiğinde artar.
BELİRTİLER
Bunyonet’in belirtileri 5.parmak kenarında ağrıyı, kızarıklığı ve şişliği kapsar. Bu belirtiler, kemik çıkıntısı olan bölümü sürten ve derinin altındaki hassas dokuyu tahriş ederek iltihaplanmaya neden olan yanlış ayakkabı seçimiyle git gide artar.
TEŞHİS
Bunyonet kolaylıkla teşhis edilebilir çünkü çıkıntı gözle görülür düzeydedir. Deformitenin kapsamına ve nedenine karar vermede yardımcı olması için doktorunuz röntgen filmi talep edebilir.
AMELİYATSIZ TEDAVİ
Bunyonet tedavisi genellikle ameliyatsız yöntemlerle başlar. Doktorunuz aşağıdaki yöntemlerden birini ya da daha fazlasını seçebilir.
Ayakkabı değişimi:Geniş burunlu ayakkabı giyin ve yüksek topuklu ayakkabılardan ya da dar burunlu ayakkabılardan uzak durun.
Pedleme: Bölgeye konulacak bunyonet pedleri ağrıyı azaltmaya yardımcı olabilir.
Oral medikasyon: Oral nonsteroidal anti-inflamatuar ilaçlar iltihaplanma ve ağrıyı azaltmaya yardımcı olabilir.
Soğutma: Buz torbası ağrıyı ve iltihaplanmayı hafifletmek için uygulanabilir. Cildinizin üzerine buzu direkt olarak uygulamaktansa ince bir havluya sararak koyunuz.
Enjeksiyon tedavisi: Kortikosteroid enjeksiyonu eklemin etrafındaki iltihaplı dokuyu iyileştirmek için kullanılabilir.
Ortotik aletler: Bazı vakalarda, yaygın ortotik aletler doktorunuz tarafından temin edilebilir.
CERRAHİ MÜDAHELE NE ZAMAN GEREKİR?
Cerrahi müdahale yukarıdaki yaklaşımlara rağmen ağrı devam ederse göz önünde bulundurulur. Sizin vakanıza özel prosedür veya prosedürler kombinasyonu seçiminde, doktorunuz deformitenin kapsamını, tedavide yer alacak parmak sayınızı, yaşınızı, aktivite düzeyinizi ve diğer faktörleri göz önünde bulunduracaktır. İyileşme periyodunun uzunluğu uygulanan prosedür veya prosedürlere bağlı olarak farklılık gösterecektir.