Pediyatrik Ortopedi

Ayakların basarken düz karşıya bakması gerekirken, içe bakması durumudur. İçe basmanın bir çok değişik nedeni olabilir. Küçük çocuklarda ve bebeklerde görülme olasılığı sıktır. Aynı zamanda “pigeon toes” (güvercin yürüyüşü) diye de adlandırılır

Bebeklerin büyük bir kısmı doğduklarında düztabandırlar ve büyüdükçe ayak içi kemerleri oluşmaya başlar. 2 yaşındaki bir çocuğun düztaban olması bizim için normal bir bulgudur.

Sık görülen doğumsal anomalilerden biri olan çarpık ayağın teşhisi kolaydır, genellikle ebe veya çocuk hekimleri tarafından fark edilip ortopedi uzmanlarına gönderilirler.

Yeni yürümeye başlayan çocuklarda parmak ucu yürüyüşü oldukça sık rastlanılan bir durumdur ve genellikle 2 yaşlarında düzelme eğiliminde olmakla beraber, bazı durumlarda kalıcı olabilir.

Aileler tarafından fark edilmesi zor olan doğumsal kalça çıkığı teşhisinde son yıllarda yaygın olarak kullanılmaya başlanan kalça ultrasonografisinin yeri tartışılmazdır.

Tortikolis veya eğri boyun, boynun istem dışı olarak bir omuza doğru eğrilirken çenenin de kafa ile beraber diğer omuza doğru dönmesi durumudur. Konjenital muskuler tortikolis en sık olan formudur ve yeni doğan bebeklerde daha çok görülür.

Vertikal Talus bir diğer adıyla Conveks Pes Valgus, rijit tip düz tabanlığın sebeblerinden biridir bu hastalıkta ayak bileği ekleminin altındaki kemik (talus) ayak ortası kemiklerine göre anormal bir pozisyonda yerleşmiştir.

Tarsal birleşme/Koalisyon, ayağın arka tarafındaki (tarsal kemiklerdeki) iki kemiğin arasında gelişen anormal bağlantıdır. Bu anormal kemikten, kıkırdaktan, lifli dokudan oluşan bağlantı tek ya da her iki ayakta kısıtlı harekete ve ağrıya neden olabilir.

Yetişkinlerden farklı olarak çocukların kemiklerinde büyüme kıkırdağı denen yapılar mevcuttur ve kemik uzamasından sorumludurlar. Çocuklarda oluşan kırıkların önemli bir bölümü bu büyüme kıkırdaklarında meydana gelir, burada oluşan kırıklar düzgün tedavi edilmez ise ileride kemikte kısalığa ve çarpıklığı neden olurlar.

Bacaklardan birinin diğerine göre uzun veya kısa olma hastalığıdır. Çocuklarda genellikle yürüme çağından sonra fark edilen bu hastalığın en belirgin işareti topallamadır. Aileler çocuğun iki bacak arasındaki boy farkını tespit edebilirler.

Basit kas ezilmeleri ve çekmelerinin bir çoğu evde tedavi edilebilir. Kemik kırıkları ve burkulma sonucu oluşabilecek bağ yaralanmaları uzman doktor tarafından tedavi edilmelidir.

Bacaklarda izlenen bu yapısal durum genellikle çocuğun büyüme süresince oluşan normal bir durumdur keza çocuklar 2 yaşına kadar bacakları dizlerden içe doğru kavis yapar, 3-4 yaşlarında ise bu durum tersine döner ve dizlerden dışa doğru kavis oluşur.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.
WhatsApp chat